• 特任教授 横井 毅 Research Professor Yokoi Tsuyoshi Ph.D.
  • 教授(兼務) 北市 清幸 Professor Kitaichi Kiyoyuki Ph.D. kitaichi
  • 講師(兼務) 種田 靖久 Associate Professor Oida Yasuhisa Ph.D. oida-ya

研究テーマ Research Subjects

 当研究室では、薬学の強みとしての「漢方・生薬」の発想・視点を取り入れながら、農産品(生薬を含む)の成分を機能成分と捉え、その生体への効果や機能性、成分間の相互作用や安全性を薬物動態学研究室の基盤技術の一つである食品素材の機能性評価、分析化学、栄養学、毒性学、分子生物学等の薬学系専門分野を基盤とした研究により明らかにする共に、有効性、機能性、安全性に関わる高いエビデンスを有する農産品成分を製品化することで社会実装を実現することを目指していきます。また、我々は、地域農産品を活用した六次産業化「一次産業(農業)+二次産業(製造業)+三次産業(小売業)」に寄与し、新たな付加価値を持つ商品(体にやさしく健康に資する機能性食品)を開発することで人々の健康を守り、地域を活性化する取り組みを行なっていきたいと考えています。

 In our laboratory, we wish to investigate the functional effects, food-drug interactions and safety of unique ingredients of agricultural products (including crude extracts) by the foundational techniques based on various pharmaceutical science fields such as pharmacology, pharmacokinetics, analytical chemistry, nutrition, toxicology, and molecular biology as well as the perspectives and concepts of "Kampo and crude drugs," a strength of pharmaceutical science. Additionally, we also wish to contribute to our local communities by developing, so-called, sixth sector industrialization of agriculture which combines primary (agriculture), secondary (manufacturing), and tertiary (retail) industries with new value-added agricultural-derived products to promote human health (i.e. functional foods that are beneficial to health).

研究課題 Research Objectives

  1. 農産品成分の機能性および安全性に関する研究
    Research related to the function and safety of the ingredients of agricultural products

  2. 農産品成分の製品化とその6次産業化に向けた社会実装的研究
    Applied Research for the commercialization of agricultural products with sixth sector industrialization
  3. 健康食品の消費者への安全な普及とそのリスク管理に関する研究
    Research on the safety distribution of functional foods to consumers and their risk management